
השאילתה:
לפתחה של ועדת האתיקה הגיעה שאלה העוסקת בהוספת צ'ט-בוט לאתר עורכי דין. הפונה הסבירה כי צ'ט-בוט הוא אמצעי איסוף לידים המנהל שיחה מובנית עם המשתמש המגיע לאתר. כדי לא להפריע לגלישה באתר, בדרך כלל צ'ט-בוט מוצג בתור אייקון בצד המסך ונפתח בתור חלונית פופ-אפ ובה מתנהלת השיחה.
החלטה:
מהסבר הפונה עולה, כי לא מדובר בבאנר המופיע באתרים אחרים ומשמש לפרסום המשרד ולא מדובר ב"ליד" קלאסי שנאסר על ידי ועדות האתיקה (את/199/18- גיליון 67), אלא מדובר בפונקציה שעולה באתר האינטרנט לאחר שהגולש נכנס לאתר של המשרד הספציפי ומשכך, הרי שלא מדובר בשידול אסור לפי סעיף 56 לחוק לשכת עורכי הדין.
כמו כן, בהתאם לסעיף 3(יב) לכללי הפרסומת, עורך הדין רשאי לפרסם באתר האינטרנט שלו טופסי פנייה מקוונים ליעוץ משפטי בשים לב כי הוא עומד בהוראות חוק הגנת הפרטיות. הואיל ואין הגדרה לטופס פנייה מקוון, הרי שגם צ'ט-בוט יכול להיחשב כטופס פנייה מקוון, שכן הפונה משאיר פרטים בדומה לשירות הודעות. קרי מטרת הצ'ט-בוט הינו לצורך טכני בלבד ולא למתן ייעוץ ומענה ספציפי.
משכך, ככל שמדובר בצ'ט-בוט שמטרתו לאסוף מידע על הפונה, כגון הנושא שבגינו מבקש ייעוץ משפטי או לחילופין השארת הודעה לעורך הדין- אין פסול בכך ככל והפרסום עומד בתנאי סעיף 3(יב). עם זאת, יש להטיל על הפרסום מספר הגבלות:
- הפונה אינו יודע עם מי הוא מתכתב, האם מדובר בעורך דין או עובד מזכירות וכמובן שאין זה מכובד והולם כי שירות משפטי ינתן באמצעות התכתבות בצ'ט. משכך, יש להבהיר הצ'ט-בוט אינו יכול לכלול ייעוץ משפטי.
- גם אם עו"ד יענה לצ'ט, זה יהיה רק כמענה ראשוני וניתוב הפנייה לעורך דין רלוונטי או לחילופין פירוט המסמכים הנדרשים לצורך המשך הטיפול.
- יש להבהיר כי אין באמור בהתכתבות משום ייעוץ משפטי, ולצורך קבלת ייעוץ יש לשוחח עם עורך דין מטעם המשרד באופן ישיר.
- אין להציע לפונה באמצעות הצ'ט-בוט דוגמה לחוזה או תביעה ללא מתן ייעוץ משפטי נלווה.