
19.04.2009
עו"ד ענת מנדלסון
המוסד הארצי לגישור ע"ש דוד רוטלוי פועל כשמונה שנים להטמעתו של הגישור, להכשרת עורכי דין כמגשרים ולקידום מקצועיותם, ויוזם פרויקטים חדשים.
בראש המוסד הארצי לגישור עומדים עוה"ד משה צ'צ'יק ורם הורביץ וחבר בו עו"ד יוסף רוזנבוים. מנהלת המוסד הינה עו"ד ענת מנדלסון.
למוסד הארצי לגישור מאגר מגשרים ובו רשומים יותר מ- 1000 עורכי-דין מגשרים, המסווגים לפי תחומי מומחיותם וניסיונם. כל עורך-דין שהוסמך על-פי הדין לשמש כמגשר רשאי להציע עצמו למוסד הגישור כמגשר. מתוך המאגר הנ"ל ממנה המוסד לגישור מגשרים בתיקים המופנים אליו מבתי-המשפט השונים, על פי נוהל שאושר בועד המרכזי, ובהתאם לקריטריונים מקצועיים, ניסיון ותחומי עיסוק של המגשרים.
בהתאם לנוהל הועד המרכזי שמותיהם של 3-5 מגשרים מתוך המאגר נמסרים על-ידי מרכזת המוסד לועדה של 3 חברי המוסד וזו בוחרת את המגשר בכל תיק. שכר טרחת המגשר נקבע על-ידי בית המשפט או בהעדר החלטה כאמור, על-ידי המגשר עצמו בהסכם בינו לבין המגושרים.
הכשרה בגישור
מוסד הגישור העביר בשנה זו 3 קורסים בסיסיים בגישור (2 בתל-אביב ו- 1 בירושלים), והכשיר במסגרתם 66 מגשרים.
בנוסף, הועברו 2 קורסים להכשרת מגשרים בתחום הגישור המשפחתי, והוכשרו במסגרתם 32 מגשרים בתחום המשפחה.
לעורכי-דין שהוכשרו כמגשרים עורך המוסד לגישור, בשיתוף עם משרד המשפטים והמערכת המשפטית, תוכנית להתנסות מודרכת בגישור ("פרקטיקום") בתיקים התלויים ועומדים בבית המשפט. תוכנית הפרקטיקום מאפשרת לבוגרי הקורס הבסיסי לרכוש ניסיון מעשי בגישור בתיקים בבית המשפט בהנחייתם של מדריכים מנוסים. השנה מעביר מוסד הגישור 3 תוכניות פרקטיקום במסגרתן הוכשרו 24 מגשרים.
פרוייקט גישור מיוחד
המוסד הארצי לגישור המשיך להפעיל גם השנה את פרויקט הגישור המיוחד בשיתוף עם בתי משפט השלום במחוז המרכז. במסגרת פרויקט זה עורכי דין מגשרים בעלי ניסיון בגישור עורכים ללא תמורה גישורים בתיקי תביעות קטנות. עורכי דין אלה מקבלים עדיפות בקבלת תיקי גישור אחרים בתמורה. ההיענות לפרויקט זה מצד עורכי הדין, מצד הנהלת בתי המשפט ואף מצד המתדיינים רבה מאוד. בתוכנית זו עד כה ישנה הצלחה רבה של מגשרי המוסד בהבאת הצדדים להסדר גישור.
המרכז לגישור בקונפליקטים בין עורכי דין
המוסד הארצי לגישור המשיך להפעיל גם בשנה זו את "הקו החם" לטיפול מיידי בקונפליקטים בין עורכי דין. ההחלטה על הקמת המרכז לטיפול בקונפליקטים בין עורכי דין התקבלה על רקע הגידול המתמיד במספר הקונפליקטים והסכסוכים המתגלעים בין חברי הלשכה.
במסגרת הפרויקט הנ"ל הליך הגישור מתבצע בהתנדבות על-ידי עורכי דין מגשרים, בעלי ותק של למעלה מ- 10 שנים. חברים רבים הצטרפו למאגר המגשרים בפרויקט. עד כה ישנה הצלחה רבה בהבאת הצדדים לכדי סיום הסכסוך.
Collaborative Divorce
בתאריך 16.3.08 אירח המוסד הארצי לגישור בשיתוף משרד המשפטים את מר יובל ברגר מקנדה, בעל תואר שני בעבודה סוציאלית, עובד סוציאלי מוסמך (MSW, RSW), ובעל ניסיון של 20 שנה בעבודה עם הורים, מתבגרים וילדים. מר ברגר הינו בעל הכשרה בגישת "Collaborative Divorce" וחבר באגודת "Collaborative Divorce" במחוז בריטיש קולומביה, קנדה.
ברגר הרצה בנושא Collaborative Divorce (גירושין תוך שיתוף פעולה), שהינו מודל שפותח ב- 1990 במדינת קליפורניה, ארה"ב. במסגרת המודל בני זוג שהחליטו להתגרש מקיימים פגישות עם צוות מומחים בתחומי הכלכלה, הטיפול המשפחתי ועריכת דין, במטרה להגיע להסכם גירושין, שיענה בצורה הטובה ביותר על צרכיהם וצרכי ילדיהם. צוות המומחים משלב בין ההיבטים המשפטיים, הכלכליים והרגשיים של הגירושין, תוך התמקדות בדינמיקה של התקשורת בין הצדדים, ומכין את בני הזוג להורות משותפת לאחר הגירושין.
ייחודו של המודל הוא בחתימת הסכם על ידי בני הזוג ועורכי דינם, בו הם מצהירים על כוונתם לפתור בעיות בשיתוף פעולה במקום פניה לערכאות שיפוטיות.
הרצאתו של מר ברגר התמקדה בחיוניותו של המודל, אופן יישומו ותוצאותיו, וכן בהכשרת אנשי המקצוע בתחום והאינטראקציה ביניהם.
דו"ח מסכם - סכסוכים שהופנו לגישור בשנת 2008*